Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Δυναμική παρέμβαση στη σκληρή κόντρα ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και τον Γ. Παπανδρέου και στο εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί εδώ και μία εβδομάδα στο ΠΑΣΟΚ κάνει μέσω αποκλειστικής συνέντευξής της στο «Έθνος» η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά.

«Δεν είναι ώρα να λύσουμε τους λογαριασμούς μας», λέει σε δραματικούς τόνους η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στους «δύο προέδρους», τους κ. Βενιζέλο και Παπανδρέου, και δίνοντας ραντεβού με όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς για την επομένη των ευρωεκλογών με στόχο την προγραμματική συμφωνία κομμάτων και κινήσεων.


Κυρία Γεννηματά, η εβδομάδα που πέρασε ήταν μια δύσκολη εβδομάδα για το ΠΑΣΟΚ και σημαδεύτηκε από τη σκληρή κόντρα ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου. Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις;

Με αγάπη και σεβασμό στα πρόσωπα των δύο προέδρων, πιστεύω ότι δεν είναι ώρα να μιλήσει κανείς για το προσωπικό δίκαιο ή άδικο. Δεν είναι ώρα να λύσουμε τους λογαριασμούς μας. Είναι η ώρα να μιλήσουμε για το ΕΜΕΙΣ μιας παράταξης με ιστορία και προοπτική. Αυτή η παράταξη ανήκει στα εκατομμύρια των ανθρώπων που πίστεψαν στις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη, της αλλαγής και του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού του κράτους και του πολιτικού συστήματος. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τους προδώσουμε. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε αυτή την παράταξη να διαλυθεί ανυπεράσπιστη και να αποτελέσει το άλλοθι ενός πολιτικού συστήματος που δεν θέλει να αλλάξει και απλώς αναζητεί εξιλαστήριο θύμα. Έχουμε την ευθύνη να απαντήσουμε στις αγωνίες και τις ελπίδες, να δώσουμε νέα πνοή στο κίνημα, να ανατρέψουμε ιδεολογήματα και να αναμετρηθούμε με τον λαϊκισμό.

Μήπως όμως τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους; Μήπως δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα αναστροφής της πορείας του ΠΑΣΟΚ, που είναι πια ένα μικρό κόμμα;

Με αυτή την προσέγγιση δεν συμφωνώ καθόλου. Μπορεί να μην είναι πια κόμμα πλειοψηφίας, όμως οι κοινωνικές δυνάμεις που μας στηρίζουν υπάρχουν, εκφράζονται και σημειώνουν νίκες. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα. Είμαι υπερήφανη που είμαι ΠΑΣΟΚ. Δεν ντρέπομαι, δεν κρύβομαι. Έδωσα μάχες για το κόμμα μου και μάλιστα νικηφόρες, σε στιγμές που κανένας δεν ήθελε να βγει μπροστά. Μάχομαι για την αναγέννηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, που για να είναι μεγάλη δεν μπορεί παρά να έχει κοινωνικές αναφορές. Χωρίς αντίκρισμα στην κοινωνία, χωρίς νέα πολιτική πρόταση που οφείλουμε να διαμορφώσουμε, όλες οι προσπάθειες θα καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων.

Και τι μπορεί να γίνει στο ΠΑΣΟΚ;

Αν εκφράσουμε αυτήν τη δυναμική που εμφανίζεται στην κοινωνία, στους συλλόγους, στους φορείς και στην αυτοδιοίκηση -όπου η Κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ κρατούν σημαντικές δυνάμεις-, μόνο τότε θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να ανέβουμε με τη χώρα. Πρέπει να δυναμώσουμε εμείς για να ανέβει η χώρα. Να αναδείξουμε προτάσεις για μια άλλη Ευρώπη, προτάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και την αποκατάσταση των αδικιών. Να προβάλουμε τις διαφοροποιήσεις μας από τη Νέα Δημοκρατία, να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Να μην περιοριστούμε σε μια απλή διαχείριση της καθημερινότητας. Χωρίς όραμα και στόχο δεν π έτυχε ποτέ κανείς.

Είναι αλήθεια ότι δεν σας είδαμε ιδιαίτερα ένθερμη με την Ελιά. Είχατε και έχετε ενστάσεις. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτό το εγχείρημα;

Τώρα είναι η ώρα των ευρωεκλογών και των εκλογών στους δήμους και στις περιφέρειες. Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Ο χώρος πρέπει να υπάρχει και ύστερα από αυτές. Όχι μόνο για να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα αλλά και για να απαντήσει στις αγωνίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού. Μετά τις ευρωεκλογές θα πρέπει να ενταθεί αυτή η προσπάθεια. Να συνομιλήσουμε με κόμματα, πρόσωπα και κινήσεις με τα οποία μπορεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία. Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς αποτελεί την προϋπόθεση για σταθερότητα και προοπτική στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση μετά τις εκλογές πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και αυτό αποτελεί ένα στοίχημα για το κόμμα μας και εμένα προσωπικά.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΝΔ
Το ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε σε ιστορικό συμβιβασμό.
Αυτό το ΠΑΣΟΚ που λέτε είναι το ίδιο με το ΠΑΣΟΚ που συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία; Είναι το ίδιο με το ΠΑΣΟΚ που εφαρμόζει κατά πολλούς σκληρές πολιτικές;

Είναι το ίδιο. Κάποιοι πολλοί απλά μιλούν για μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ παραγνωρίζοντας τις ανάγκες του τόπου, την οικονομική κρίση, τις σκληρές πολιτικές που μας επιβλήθηκαν προκειμένου να μη χρεοκοπήσουμε. Μακάρι  το πρόβλημα να το είχε το ΠΑΣΟΚ και όχι η χώρα. Το ΠΑΣΟΚ λύγισε κάτω από το βάρος του ιστορικού συμβιβασμού που υποχρεώθηκε να κάνει. Γονατίσαμε αλλά αντέξαμε έστω και λαβωμένοι. Τώρα θα εγκαταλείψουμε; Εγώ λέω όχι. Όπως καταλαβαίνετε τη διαχείριση των νεοφιλελεύθερων επιλογών που εφαρμόζονται, μπορεί να την κάνει η Νέα Δημοκρατία, χωρίς μεγάλο κόστος, καθώς δεν έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία της ως παράταξη. Αντίθετα για μας αυτές οι πολιτικές συγκρούονται με την ιστορία μας, τη φυσιογνωμία μας, την ταυτότητά μας. Το ΠΑΣΟΚ    δημιούργησε τη μεσαία τάξη η οποία έχει πληγεί περισσότερο. Αυτή είναι μια αλήθεια. Όσο προχωράμε προς την έξοδο από την κρίση, κύριος λόγος ύπαρξής μας είναι η στήριξη αυτής της μεσαίας τάξης. Η αντιμετώπιση της φτώχειας και η ανασύνταξη του κοινωνικού κράτους είναι δική μας δουλειά. Είναι υποχρέωσή μας. Δεν έχουμε μεταλλαχτεί. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία και όσο προχωράμε στην έξοδο από την κρίση, θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να ξανα-οριοθετηθούν, να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο. Το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει στις ευρωεκλογές. Η ψήφος στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Λαϊκή Δεξιά και στις πολιτικές της.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top